Hvor god er Eliteserien i fodbold?

Eliteserien, tidligere kendt som Tippeligaen (pga.sponsorer), er den bedste fodboldliga i Norge. Kvaliteten af ligaen kan dog variere over tid afhængig af talentudvikling, økonomiske forhold, træningsfaciliteter, trænerkompetence, og andre faktorer.

Op gennem 2000’erne og 2010’erne blev Eliteserien ofte betragtet som en liga med en jævn kvalitet, men uden hold, der præsterede på øverste europæiske niveau. Norske klubber som Rosenborg BK har dog tidligere haft succes i europæiske turneringer, især i 1990’erne og tidlige 2000’ere, hvor de deltog flere gange i UEFA Champions League-gruppespillet.

Uefa ranking

Sammenlignet med de største europæiske ligaer som Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, og Ligue 1, er Eliteserien ikke lige så stærk hverken teknisk, taktisk eller økonomisk. Men den kan være sammenlignelig med andre skandinaviske ligaer som den danske Superliga eller den svenske Allsvenskan, selvom præcise placeringer kan skifte fra år til år.

For at forstå præcis, hvor Eliteserien ligger i forhold til andre europæiske ligaer, kan man kigge på UEFA’s koefficientrangliste, som rangerer ligaer baseret på deres præstationer i europæiske turneringer.

Pt. ligger Norge på en 15. plads lige efter Danmark på 14. pladsen.

Rangering fremadrettet?

Bodø/Glimt har i de senere år vist sig som en stigende stjerne i norsk fodbold og har leveret bemærkelsesværdige præstationer både nationalt og internationalt. Succesen for enkelte klubber kan dog ikke alene bestemme styrken af en hel liga.

Tror du at Bodø/Glimt også vil vinde i år, så kan ovetrveje at spille på dem som mester. Pt. er der flere muligheder for at få en odds bonus ved tilmelding hos et spilselskab.

Den danske Superliga har traditionelt været stærkere end både den norske Eliteserien og den svenske Allsvenskan, når det kommer til europæiske præstationer. Dette skyldes i høj grad FC Københavns konsistente deltagelse i europæiske gruppespil. FC København har en solid økonomisk platform og en stor fanskare, hvilket giver dem muligheden for at investere i spillere og faciliteter på et niveau, som mange skandinaviske klubber ikke kan matche.

Selvom Bodø/Glimt og muligvis andre norske eller svenske klubber kan begynde at udfordre mere regelmæssigt i Europa, vil det kræve en bredere opblomstring af talent, infrastruktur og økonomi i disse ligaer for at ændre den overordnede skandinaviske rangorden. Det ville indebære, at flere klubber fra Eliteserien og Allsvenskan præsterer godt i Europa regelmæssigt, ikke kun en eller to klubber.

For nuværende ser det ud til, at Superligaen stadig sidder fast på den skandinaviske “Europa-trone”, men som med alt inden for sport, kan tingene ændre sig hurtigt. Det vil være interessant at følge udviklingen i de kommende år for at se, om balancepunktet skifter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *